Kada je Uskrs 2021 godine

Kada je Uskrs 2021 godine

Kada je Uskrs 2021 godine i kakvi su običaji? Uskrs je pre svega najstariji hrišćanki praznik i takođe jedan od najvećih i najlepših praznika koji se slavi. Ovo je praznik kada se svi sastajemo sa porodicom i rodbinom kako bismo zajedno proveli dan i uživali u kucanju jaja.

 

uskrs 2021 

USKRS 2021 

Pravoslavni Uskrs 2021. godine pada na datum 02.05.2021. dok katolički Uskrs pada 04.04.2021.  

 

Uskrs je uvek obeležava nedeljom, a datum se određuje na osnovu određenih proračuna astronomskih merenja. Datum se pomera unutar pet nedelja. Uskrs uvek pada prve nedelje posle prolećne ravnodnevnice, prve nedelje nakon punog meseca. Pravoslavni Uskrs nikad ne može biti pre 4. aprila, kao ni posle 8. maja.

 

Na Veliki petak farbaju se usskršnja jaja, uglavnom crvenom bojom, koja simbol Isusove krvi. Jaja se od nedelje jedu, poklanjaju i njima se kuca. U nekim zemljama, običaj je da se umesto ofarbanih jaja poklanjaju i druge figure od čokolade. 

Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća i ovo jaje čuva se sve do narednog Uskrsa. 

Praznik tradicionalno počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća. Nakon toga sledi Veliki petak, dan kada je Isus razapet, tada se farbaju jaja, i to je dan strogog posta. Nedelja se započinje tako štose ljudi međusobno pozdravljaju sa"Hristos Voskrese" i "Vaistinu Voskrese". 

 

Spremite što više boja za jaja, dajte najmlađima da crtaju po njimai uživajte u najlepšem prazniku, Uskrsu. Radujte se jer je ovo idealna prilika da se cela porodica i familija okupi i uživa u prelepom prazniku i ručku. 

 

T.Ž.