Praznični kokteli koje možete piti i leti
Ljubitelji koktela obožavaju da ih piju tokom cele godine, a zahvaljujući različitim kombinacijama lako se mogu prilagoditi bilo kom godišnjem dobu. Oni su prava ekskluziva kada se slavi Nova godina, a baš takvu atmosferu možete da doživite i u drugim danima, ako odaberete neke od ovih prazničnih koktela.
Affogato koktel
Pre nego što se upustite da pripremate Affogato koktel, važno je da dobro ohladite staklene čaše - ostavite ih barem 15 minuta u zamrzivaču.
Iskoristite dve kugle sladoleda od vanile, jednu šolju espreso kafe i amareto liker. Sipajte kuglu đelata u prethodno ohlađenu čašu. Postepeno prelivajte espresso kafu preko ledenog deserta. Dodajte malo amareto likera, a koktel ukrasite čokoladnim mrvicama ili mrvicama biskvita.
Martini koktel sa ukusom pomorandže
Biće vam potrebno 50 ml vodke, 20 ml vermuta i 10 ml likera od pomorandže. Za dekoraciju koristite isečene kriške pomorandže, cimet i zvezdasti anis.
U šejker sipajte vodku, vermut i liker od pomorandže, a zatim dobro promućkajte da se sve sjedini. Dodajte led, promešajte, sipajte u ohlađenu čašu za koktel i ukrasite.
Jabuka cider koktel
Sastojci su 60 ml burbona, 60 ml vina od jabuke, 90 ml piva od đumbira i pola oceđenog soka od limuna.
Napunite staklenu čašu ledom, pa sipajte burbon, vino od jabuke i limunov sok. Dodajte pivo od đumbira. Lagano promešajte piće, pa ukrasite kriškom jabuke, štapićem cimeta i majčinom dušicom.
Sparkling Pear – Prosseco Punch
Potrebne su vam dve šolje soka od kruške, jedna šolja soka od brusnice ili borovnice, tri šolje proseka ili drugog penušavog vina i komadi kruške za dekorisanje.
Sipajte sok od kruške i sok od brusnice ili borovnice u veliku činiju, pa dodajte proseko. Na kraju ubaci komade kruške i servirajte hladno.
Conffeti Champagne
Bće vam potreban šlag, štrećina šolje raznobojnih mrvica, tri četvrtine šolje vanila vodke, jedna flaša šampanjca ili proseka, jedna flaša Spajta.
Mrvice stavite na tanjir, pa vrh svake čaše namažite šlagom i prislonite, kako bi se zalepile za čašu. U svaku čašu sipajte vodku, pa šampanjac jednako u sve čaše. Sve završište Sprajtom i služite hladno.
A.K.
Foto: Pixabay / bridgesward