Uzbuna - odličan doček na splav-kafani na Ušću

Uzbuna - odličan doček na splav-kafani na Ušću

Ušće Save u Dunav je mesto na kome se reka Sava uliva u Dunav i poznato je svim Beograđanima. Jedno je od najmagičnijih mesta u Evropi. Nalazi se u centru grada, na lokaciji između Velikog ratnog ostrva, Novog Beograda, i podnožja Beogradske tvrđave, odnosno Kule Nebojša. Često se naziva samo Ušće.

Sava u Beograd dotiče iz pravca Mačve, protiče kroz Novi Beograd ispod Brankovog mosta i uliva se u desni krak Dunava koji obilazi Veliko ratno ostrvo. Na delu Ušća ispod Kalemegdana, dubina je oko 14 do 15 metara, a ispod Brankovog mosta od 10 do 12.

Samo ušće je obeleženo vidljivom linijom razgraničenja dve reke. Sava koja je bistrija, ima svetliju zelenu ili plavu boju, dok je Dunav smeđe boje.

Iznad ušća se uzdiže greben, odnosno uzvišenje na kome se nalazi Beogradska tvrđava.

Ovo je lokacija poznata i po mnogobrojnim ugostiteljskim objektima, gde je uvek odličan provod. Jedba od njih je i splav-kafana Uzbuna.

Splav kafana Uzbuna

Splav kafana Uzbuna okuplja ljubitelje dobrog kafanskog provoda koji žele da uživaju u vrelim letnim noćima na reci. Ipak, provod je rezervisani za najluđu zimsku noć - kada je Nova godina. Splav je potpuno zatvoren, sa izolacijom i grejanjem. U pitanju je toplo i ušuškano mesto, koje odiše pravim kafanskim duhom.

Smešten je na Ušću i može da primi 500 ljudi. Ovde se slušaju pop i narodna muzika.

Dok nije harao korona virus, splav kafana Uzbuna svoja vrata otvarao je za posetioce čak sedam dana u nedelji, pa je dobar provod bio dostupan baš svake večeri. Radno vreme Uzbune bilo je je od 22:30 do 4 sata posle ponoći.

Drveni zidovi, karirani stoljnaci, visoko i nisko sedenje, deo su enterijera ove kafane.

Splav kafana Uzbuna Nova godina

Kada je u pitanju splav kafana Uzbuna Nova godina je dočekana uz fantastičan performans Jovana Jovanovića i Tijane Ilioski. Sjajni izvođači, bogata ponuda pića i neverovatna atmosfera odlikovali su ovu noć.

Tijana Ilioski se takmičila u Zvezdama Granda. Nadimak joj je Tina. Završila je Višu poslovnu školu, a pevanjem se bavi profesionalno. Muzički uzor joj je Šaban Šaulić. Učestvovala je i u mzičkom kampu Maldivi.

Jovan Jovanović beogradskoj publici poznat je kao momak koji je više od deceniju zaslužan za sjajnu atmosferu gde god da zapeva. Na njegov glas, ali i stas, posebno reaguju dame, zbog čega je poneo titulu najzgodnijeg srpskog pevača. Snimio je i pesmu pod nazivom "Pozitivno lud".

Za svako željeno mesto u kafani plaćala se doplata na grupnoj bazi. Barski stolovi i pultovi bili su besplatni. Svaki sto (osim barskih stolova i pultova) dobijali su gratis flašu stranog pića po izboru.

Cena od 35 evra podrazumevala je bogato meze i veliki izbor pića.

Prednosti dočeka na ovakvom mestu su što se nalazi na romantičnoj lokaciji, kao i to što uvek možete kraj reke da udahnete malo svežeg vazduha. Takođe, sa Uzbune se pruža neverovatan pogled na Kalemegdan noću. Splavovi su i inače poznati kao mesta gde je provod zagarantovan i gde dolaze i domaći i strani gosti. Dopunjen kafanskom atmosferom, sigurno će biti pravi izbor, ukoliko ovde odaberete da dočekate 2021. godinu.

A.K.