Belgrade Restaurant Show od 28. septembra do 2. oktobra

Belgrade Restaurant Show od 28. septembra do 2. oktobra

Belgrade Restaurant Show, jedinstvena gastronomska manifestacija, biže održan od 28. septembra do 2. oktobra ove godine.

Učestvovaće više od 50 prestoničkih restorana. Manifestacija poziva na povratak u restorane i putovanje kroz mnogobrojne ukuse koje nude beogradski ugostitelji, od odličnog street food-a, odnosno brze hrane, do sveta visoke kuhinje.

Tokom događaja, od srede do nedelje, u restoranima koji su učesnici cene hrane će za odabrane menije biti niže za najmanje 30%.

U okviru manifestacije biće organizovana i jednodnevna gastro konferencija, ali i ekskluzivni događaj, ograničen na 100 ljudi. U pitanju je "Ultimate Dinner" - humanitarna večera na kojoj će svoje znanje i umeće ukrstiti i pokazati nekoliko najboljih domaćih šefova.

Zainteresovani ugostitelji mogu da se prijave putem mejla jelena.stojcic@vf.rs, a prijave su otvorene do 12. septembra.

 

Koji su najbolji restorani u Beogradu?

Svi smo navikli da imamo priliku da uživamo u specijalitetima kada je Nova godina ili kada idemo na neke ekskluzivne događaje, a samo pravi hedonisti sebi ovakav ugođaj priređuju gotovo svakodnevno. Zato je ova manifestacija prilika da uživamo u svim čarima beogradskih restorana. 

Neki od restorana za preporuku su Hyde parkConstantin, Balašević, Mokum, Tri šešira, Bahus Inn, Mala plava vrata, Amphora.

U prestonici možete da uživate i u restoranima koji nude jela iz drugih zemalja, odnosno njihovih kuhinja: kineske, japanske, korejske, grčke, španske, portugalske, meksičke. Zanimljivo je da je najslabija ponuda kada je reč o francuskim jelima, pa bi za njih morali da idete u Valjevo i to u veoma popularnu kafanu koja se zove Usput.

 

Koji je restoran najstariji u Beogradu?

Najstariji restoran zapravo je kafana i to čuveni Upitnik, odnosno Znak pitanja - ?. Počela je sa radom 1823. godine. Prvo je bila poznata kao Ećim-Tomina kafana, a kada su je njegovi naslednici prodali 1878. godine zvala se Kod pastira, da bi 1892. godine nosila naziv Kod Saborne crkve. 

Crkvene vlasti su se pobunile, a tadašnji vlasnik je kao privremeno rešenje za naziv postavio samo znak pitanja, koji se se sačuvao do danas.

Čuvena kafana smeštena je u ulici Kralja Petra br. 6, u nekadašnjoj Glavnoj čaršiji. Zgrada ima status spomenika kulture, a sa svojih skoro 200 godina starosti predstavlja i jedno od najboljih obeležja grada.

 

A.K.

Foto: Facebook / Belgrade-Restaurant-Show