Deda Mraz, mašta ili stvarnost, pitanje koje svako malo dete ima..

Deda Mraz, mašta ili stvarnost, pitanje koje svako malo dete ima..

Puniji dekica sa sedom kosom, dugačkom bradom, obučen u crveno sa dzakom punim poklona simbol je zimskih radosti i praznika. Deda Mraz, Božić Bata, Sveti Nikola, Santa Klaus, Pjer Noel ... neki su od imena koje ima. Putuje na sankama koje vuku irvasi, u pratnji sa svojim pomagačima patuljcima.


Pitanje da li on stvarno postoji muči i odrasle. Prema anketi radjenoj na internetu, 66 odsto posetilaca veruje da je on stvaran i da širi božićni i novogodišnji duh širom sveta, dok ostalih 34 odsto misli da je to samo marketinška prevara. Znači, po rezultatima ankete Deda Mraz postoji. Ne postoje pouzdani podaci da je ikada postojao kao čovek, postoje samo nekoliko pretpostavki da je njegova životna priča nastala po uzoru na neke paganske bogove koje je hrišćanska religija preuzela. Dobar i pravedan.


Evo šta deca misle o tome. Po njihovom mišljenju, Deda Mraz je osoba sa mnogo dobrih, neverovatnih osobina i magičnim moćima. On sve vidi i sve zna – da li je neko bio dobar ili ne. Uz pomoć svojih vernih pomagača, proizvede milione poklona za decu širom sveta i sve ih razdeli u toku jedne noći. Nagrađuje decu koja su bila dobra, a lošu zaobiđe ili ostavi komadić uglja kao znak da moraju da se poprave.


Njegov lik rađen je po uzoru na Svetog Nikolu, arhiepiskopa iz Smirne u 4. veku, koji je bio poznat po darežljivosti prema deci. Sveti Nikola je poćeo da se vezuje za božićne, zatim i novogodišnje praznike u 16. veku posle protestantske reforme, jer je slavljenje katoličkih svetaca bilo zabranjeno. Kod nas, kao i kod ostalih pravoslavnih naroda, Deda Mraz je prihvaćen tek nakon završetka Drugog svetskog rata.


Klement Mur je 1842. godine prvi put predstavio Deda Mraza kao sedobradog starca u crvenoj bundi. Ilustracije su radili Moris fon Svid i Tomas Nast. Zatim je Hadon Sandblum 1931. godine nacrtao Deda Mraza kakvog ga i danas znamo, za reklamnu kampanju „Coca-Cola“. Prate ga mnoge legende.


Deda Mraz je sastavni deo svačijeg detinjstva. On živi negde na Severnom polu, gde je večito sneg, njegove sanke vuku leteći irvasi i simbol je pravednosti, deljenja i darežljivosti. Upravo zbog toga, roditelji uče svoju decu legendama o Deda Mrazu, kao primer dobrih vrlina. Deca sa nestrpljenjem čekaju Novu Godinu i poklone od dekice obučenog u crveno.

Zajedno sa decom, ove zime odvoijte vreme da uživate u čaroliji koju donose priče o Deda Mrazu. Srećna Vam Nova godina i novogodišnji praznici! Ho, ho, ho!