Doček Nove godine u pivnici Oblak u pantalonama

Doček Nove godine u pivnici Oblak u pantalonama

Marija! Marija! Marija!
Pusti me, Marija!
ne mogu ostati na ulicama!
Nećeš?
Čekaš
dok upalih obraza grubo,
bljutav,
i isproban na svemu lošem,
dođem
i procedim bezubo
da sam ja danas
“neobično pošten”.
Marija,
vidiš –
ja se, već poguren, slamam.
Marija!
Kako u debelo uho zabosti nežnu reč?
Ptica
živi od pesme,
peva
gladna i zvonka,
a ja sam čovek, Marija,
prost,
koga je sipljiva noć iskašljavala na prljavu
ruku Presnje.
Marija, hoćeš li me takvog?
Pusti me, Marija!
Zgrčenim prstima davim gvozdeno grlo
zvonca.
Marija!
Na ulicama su zveri.
Na vratu prsti davljanja što bode-
Boli!
Otvori svoje dveri!
Vidiš –
zabili su u oči iz šešira ciode.
Pusti me.
Mala!
Ne boj se
što na mom volovskom vratu
sede kao planine vlažne žene od znoja
gubave.
Ja kroz život vučem (i to je zato)
milion ogromnih, čistih ljubavi
i milion miliona malih ljubavi.
Ne boj se
da ću se opet prilepiti za hiljade lica –
”devojke Majakovskog” –
u izdajničko vreme mraka,
ta to nije ipak
dinastija carica
krunisanih u srcu jednog ludaka.
Marija, priđi!

Mnogi od vas sigurno su čuli za poemu "Oblak u pantalonama", čiji je originalni naslov bio "Trinaesti apostol", ruskog književnika i pesnika Vladimira Majakovskog.

Majakovski je živeo od 1893. do 1930. godine. Bio je osobenjak, buntovne i dinamične prirode. Njegove poeme su i: "O tome", "Vladimir Ilič Lenjin", "Na sav glas", kao i drame "Vladimir Majakovski" i "Hladan tuš".

"Oblak u pantalonama" je napisao 1914. godine, a prvi puta je objavljena 1915.godine.

Ova poema ili pesma smatra se zaokretom u ruskoj poeziji. Razlog leži u tome što sadrži odlike književnog pokreta futurizma. To znači nejednake stihove, moderan jezik, nabacane misli, neobične rime i isprekidani ritam.

Tema pesme je nesrećna ljubav Vladimira Majakovskog prema Mariji, Denisovoj, koja je bila stvarna žena. Pesnik ju je upoznao tokom putovanja u Odesu 1913. godine. Ostalo je zapisano da je bila lepa, pametna i jako privržena svemu novom, modernom i revolucionarnom. Ipak, Marija nije bila impresionirana Vladimirom, ali ni njegovim pesništvom, ni futurizmom.

Ako niste čuli za poemu, možda ste čuli za drugi Oblak u pantalonama - jedan od popularnih beogradskih lokala, koji se nalazi u blizini Vukovog spomenika.

Oblak u pantalonama


Oblak u pantalonama je pivnica, smeštena na adresi Ćirila i Metodija 2 na Zvezdari. Odlikuje je upečatljivi enterijer, u kome možete da uživate tokom dana, ali i noću. Oblak je idealan i za organizovanje različitih proslava, kao i za docek Nove godineu Beogradu .

Kada je u pitanju provod noću, ovde se organizuju žive svirke uz najveće domaće i strane pop-rok hitove, ali i stand up nastupi.

Oblak u pantalonama Nova godina

Kada je u pitanju Oblak u pantalonama Nova godina je organizovana uz DJ Žiška. Puštani su domaći, ali i strani hitovi. Ulaz je bio 20 evra za devojke i 30 evra za muškarce, a podrazumevao je neograničeno piće.

Međutim kada je Nova godina Oblak u pantalonama nudi i dnevnu žurku, pa je tako bilo i ovaj put, kada je Ana Kokić zagrejala atmosferu pre novogodišnju noć.

Ulaz je bio besplatan, a u ponudi su bile akcije pića, kao što su Jack Daniel's, Johnnie Walker, Chivas, Heineken, Keglevich, Radovanović.

A.K.