Kada pada Uskrs 2024?

Kada pada Uskrs 2024?

Kada pada Uskrs 2024 i kakvi običaji prate ovaj najstariji hrišćanski praznik? Uskrs je praznik koji nas sve porodično i familijarno okuplja i predstavlja nam najlepše trenutke koji treba provesti sa najdražima. 

Pravoslavni Uskrs u 2024. godini obeležava se 05.05.2024. dok se katolički Uskrs obeležava 31.03.2024. 

Podjednako veliku euforiju stvara i Nova godina i Božić, praznici koje kao i za Uskrs prate određeni običaji. 

 

kad-pada-uskrs-2024

 

OBIČAJI ZA USKRS

Poznato je da Uskrs kao praznik pada uvek istog dana, odnosno u nedelju, ali da se datm svake godine menja. Što se datuma tiče,nije baš jednostavno izračunati kada pada Uskrs svake naredne godine. Računica se radi na osnovu astronomskih proračuna merenja tačnije, pomoću crkvenog kalendara. Petak je dan koji se ne slavi, jer predstavlja tužan dan, dan kada je Isus stradao. Petkom se farbaju jaja u kući, najčešće crvenom bojom koja obeležava Isusovu krv. Prvo crveno jaje čuva se do narednog Uskrsa i naziva se čuvarkuća.

Jaja se ne smeju dirati do nedelje kada pada praznik Uskrs, a običaj je da se ujutru ukućani međusobno tucaju jajima kao i svako ko uđe u dom. Gostu se prvo poklanja jaje, nakon čega seda za trpezu i dobija ručak i piće. Nedelja je dan kada je poseban običaj da se porodica okupi za trpezom i uživaju zajedno tokom celog dana.

Tog jutra najmlađima je posebno zanimljivo traženje po dvorištu i ulici paketić koji im je zeka sakrio da ga pronađu. Deci se poklanja jaje i čokolada. Ovo su razlozi zbog čega je Uskrs toliko lep i poseban dan. U pitanju je državni praznik koji podrzumeva neradan dan.

 

T.Ž.