Novogodišnji ručak za Vaskrs

Novogodišnji ručak za Vaskrs

Za nekoliko dana pravoslavni hrišćani proslavljaju najradosniji praznk - vaskrsenje Hristovo, odnosno Vaskrs. Kao po običaju, očekuje nas bogata i svečana trpeza, a mnoge domaćice odlučiće se da spremaju neke od specijaliteta 'za posebne prilike'. 

Iako nije Nova godina, mi ćemo vam dati nekoliko ideja za novogodišnje specijalitete, jer su oni svakako prazniči, a lepo će se uklopiti i za vaskršnji meni.

 

Hlado predjelo - Slana torta sa tost hlebom

Potrebni sastojci:

- 18 kriški tost hleba
- 200 g krem sira
- 200 g kisele pavlake
- 200 g majoneza

Prvi fil:

- 100 g šunke
- 1 kašika kečapa

Drugi fil:

- 2 kuvana jajeta
- 4 kisela krastavčića

Treći fil:

- 100 g kačkavalja

Za dekoraciju:

- peršun
- žumance

U činiju stavite krem sir, majonez i pavlaku i sve sjedinite, pa potom odelite na tri dela.

U prvi fil dodajte šunku koju ste iseckali na kockice i kečap.

U drugi fil dodajte narednana kuvana jaja i oceđene narendane kisele krastavčiće.

U treći fil dodajte naredan kačkavalj.

Skinite koricu sa tost hleba i ređajte u pleh šest kriški, kako biste formiralii prvu koru. Potom stavite prvi fil. Poređajte tost hleb i formirajte drugu koru, pa dodajte drugi fil. Frmirajte i treću koru, na koju ćete staviti treći fil. Dekorišite.

Ostavite nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi.

 

Toplo predjelo ili glavno jelo - Brza zimska čorba

Potrebni sastojci:

- 1 batak sa karabatakom
- 100 g smrznutog graška
- 1 koren šargarepe
- 1/2 korena celera
- 2 srednja krompira
- 100 g smrznute boranije
- 1 glavica crnog luka
- 0,5 dl ulja
- 10 komada smrznutih čeri paradajza
- malo soli
- prstohvat komorača

Sve smrznute namirnice možete zameniti svežim, jer je stiglo proleće!

U dublju šerpu staviti meso, oljuštene cele krompire, šargarepu, celer, boraniju, oljuštenu glavicu crnog luka.

Posolite, sipajte ulje i nalijte sa 1,5 l vode. Šerpu poklopite i ostavite da se kuva dvadesetak minuta.

Kada je povrće kuvano, izvadite meso, krompir, šargarepu, celer i luk. Meso iscepkajte na listiće, a povrće grubo ispasirajte, pa vratite u čorbu.

Čeri paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu, skinite opnu i spustite u čorbu.

Dodajte komorač i po želji još začina.

Poklopiti i ostavite da vri još neki minut.

Servirajte sa kiselom pavlakom.

 

Glavno jelo - Svinjsko pečenje sa paprikama

Potrebni sastojci:

- 2 sveže paprike
- 1 kg svinjskog pečenja
- 2 glavice crnog luka
- čen belog luka
- so, biber
- malo sirćeta

Prepolovite paprike, očistite i operite. Meso stavite u dublji pleh. Crni i beli luk očistite i isecite na sitne kockice. Luk dodajte u meso, stavite pleh u zagrejanu rernu, pa pecite oko 60 minuta na 200°C.

Negde ne polovini pečenja sipajte 3 dcl vode.

Očišćenu papriku isecite na kockice, a zatim je dodajte pečenju.

Nakon sto je meso ispečeno, ostavite ga jos oko 10 minuta na toplom mestu.

Sok od pečenja razredite sa malo vode, ispasirajte povrće, pa ga dodajte soku od pečenja. Začinite solju, biberom i balzamiko sirćetom.

Ukoliko vas zanimaju deserti, pogledajte tekst Novogodišnji kolači za Vaskrs.

Prijatno!

A.K.

Foto: Pixabay / Werner Heiber