Pet najskupljih šampanjaca na svetu

Pet najskupljih šampanjaca na svetu

Ljubitelji vina opredeljuju se za crvena, bela i roze, ali u posebni prilikama i za šampanjce, odnosno penušava vina. Ona nisu rezervisana samo za prilike kao što je Nova godina, nego ih možete piti i u romantičnim trenucima, po vrelom danu, nakon uspešnog sastanka... Zapravo, kad god želite!

Ova vina uvek su u višoj cenovnoj kategoriji, a neka imaju toliko visoku cenu da su dostupna samo određenim ljudima.

Evo za kojih je to pet šampanjaca potrebno odvojiti čitavo malo bogatstvo!

Shipwrecked 1907 Heidseick

Cena ovog pića je neverovatnih 275.000 dolara. Shipwrecked 1907 Heidesick je slučajno dospeo na dno okeana, nakon što je pao sa broda koji ga je prevozio. Otkriven je 1997.godine. 

Pernod Ricard Perrier Jouet

Kutija sa 12 bocaovog šampanjca košta 50.000 dolara. Prodavci čak nude uslugu da kupci sami izaberu kakvog će ukusa biti šampanjac. Egzotičan je i senzacionalan.

Dom Perignon White Gold Jeroboam

Čuvena etiketa Dom Perignon prodaje se po ceni od 40.000 dolara. Proizveden je sa velikom pažnjom posvećenom detaljima. 

Krug 1928

Za ovo eksluzivno piće potrebno je izdvojiti 21.000 dolara. Proizvodi se od više vrsta grožđa koje potiču sa različitih podneblja širom sveta. Ukus je nežan i zadovoljavajući, a dizajn boce osmišljen davne 1938. godine.

The Champagne Cristal Brut 1990

Champagne Cristal Brut 1990 košta 17.625 dolara. Poznat je i pod imenom Methuselah. Njegova proizvodnja je ograničena, pa je i dan danas zadržao svoju ekskluzivnost.

U slučaju da ne znate, vrlo je važno razlikovati šampanjac od penušavog vina. Naime, naziv šampanjac mogu da nose samo vina nastala i proizvedena u vinskoj regiji Šampanj u Francuskoj prema pravilimakoja zahtevaju specifične vinogradarske prakse, nabavku grožđa isključivo sa određenih mesta unutar njega, specifične metode ceđenja grožđa i sekundarnu fermentaciju vino u boci da izazove karbonizaciju.

Grožđe pinot noir, pinot meunier i šardone se koriste za proizvodnju gotovo svih vrsta šampanjca, ali i male količine pinot blank, pinot gris, arbane i petit meslier.

A.K.

Foto: Pixabay / cskkkk