Praznične pesme, koje slušamo i kada praznici prođu!

Praznične pesme, koje slušamo i kada praznici prođu!

Jasno je da neke pesme naglo dobiju veći broj pregleda kako se približe praznici kao što su Nova godina, Božić, Prvi maj. Međutim, mnoge od ovih pesama volimo da slušamo i kada nije vreme praznika. One su često na repertoaru bendova ili među muzičkim željama posetilaca klubova i kafana. Naravo, i u svojim domovima vrlo često pustimo ovu muziku. Zašto je to tako? Zato što one u sebi nose poruku koja nam prija u različitim momentima, koja nas uveseljava, ali često ume i da nas rastuži. 


Odabrali smo neke od ovih pesama, za koje verujemo da se mogu čuti na mestima koje smo pomenuli,kao i kada su u pitanju privatne proslave.

Nova godina kuca na vratima

Grupa Nervozni poštar pesmu "Nova godina kuca na vratima" snimili su 1986. godine na albumu "Zapamti, ja sam gazda". Ova pesma je toliko popularna i danas, da je 2017. godine snimljen novi spot. Spoj hevi metala i narodnjačkog zvuka ovu grupu iz Sarajeva i danas čini rado slušanom.

"Nova godina kuca na vratima, čaše gore svi, čaše gore svi, hajmo zajedno, hajdemo veselo, neka nam, neka nam, hej, hej, hej u zdravlju i veselju prolazi"

 

 
Osim ove pesme, Novu godinu su opevali i mnogi drugi. Tako iz 2007. godine imamo pesmu Srećka Savovića "Godina nova", koja je doživela i mnoge remikse. Potom je tu i Tanja Savić i pesma Nova godina iz 2009. godine. Nikako ne treba zaboraviti ni Šaka Polumentu i pesmu "Godina nova" iz 2013. godine. Sigurno ste čuli i za bend novog talasa iz osamdesetih godina "U škripcu", koji su snimili stvar "Nove godine" 1983. godine. Tu je i sarajevsko "Zabranjeno pušenje" koje je 2017. godine predstavilo novu pesmu sa nazivom "Nova godina". 

Sve ove pesme odišu različitim emocijama, pa ih slušamo i kada su decembar i januar daleko.

Evo već je Božić

"Evo već je Božić" je jedan o veoma lepih pesama Zorice Brunclik. Snimljena je 1991. godine, a čak i danas budi najtananija osećanja. Pesma tužne tematike i iskrene emocije često je na repertoaru u Božićnim danima, ali se upravo zbog poruke koju nosi sluša i u danima kada smo daleko od snegova.

"Počinju snegovi, zime i praznici, evo već je Božić, a tebe još nema, počinju snegovi"

 

 

Prvi maj

Tematiku Dana rada ili Prvog maja u svojoj pesmi analizirali su momci iz Sarajeva "Dubioza kolektiv". Ovu pesmu snimili su pre šest godina, tačnije 2013. godine. Svojevrsna parodija i satira na današnju situaciju u ekonomiji Balkana rado se sluša.


"Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj, tehnološki višak danas slavi 1. maj. Ovdje se rastajemo, zbogom, good bye  mi idemo u stečaj, sretan 1. maj"

Vidovdan

Pesma koju je 1994. godine otpevala Gordana Goca Lazarević podseća nas na slavnu srpsku istoriju i junake Kosovoskog boja. Vidovdan, 28. juna 1389. godine duboko je utkan u svest našeg naroda, a ova pesma izaziva posebne emocije ne samo tog dana, nego svaki put kada je čujemo. Nikeko ne treba zaboraviti da se pomene da je ovu pesmu, koja zvuči kao tradicional, napisao i komponovao Milutin Popović Zahar. 

"Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo"


Foto: Pixabay / kaboompics