Vremenska prognoza za Prvi maj

Vremenska prognoza za Prvi maj

Kakvo će biti vreme za Prvi maj? To je pitanje koje zanima mnoge, a posebno one koji su planirali da organizuju popularni Prvomajski uranak ili da vreme provedu u prirodi. Kada je u pitanju Nova godina Beograd je pun, a kada dođe Prvi maj, situacija je potpuno drugačija!

Šta je Prvomajski uranak?

Ovaj ritual zapravo je preuzet iz različitih kultura i povezan je sa dočekom proleća. Običaj je preuzet iz srednje Evrope kao prvi dan proleća kod nemačkog, mađarskog i slovačkog naroda u Vojvodini. Za taj dan se seklo i ukrašavalo majsko drvo. I ovaj običaj je paganskog porekla, odnosno odnosi se na Valpurgijsku noć, koja se obeležava 30. aprila. Slične običaje preuzeli su i Srbi, koji su dolazak proleća dočekivali Đurđevdanskim urankom.

- Proslava Prvog maja kao praznika rada počela je i pre Drugog svetskog rata, ali ne kao narodni običaj, već od strane radničkog pokreta, ciljano i sa jasnim levičarskim idejama. Onako, i po uzoru na to kako se uveliko praktikovalo u Sovjetskom savezu - istakao je za Danas etnolog iz Novog Sada, Aleksandar Petijević.

U godinama komunizma, nakon 1945, Međunarodni praznik rada postao je državni praznik i od strane države promovišu se Prvomajski uranci, kojim se zamenila tradicionalna proslava Đurđevdana i đurđevdanskih uranaka.

Uranak je podrazumevao odlazak u prirodu i druženje uz roštilj, sportske igre. I danas je tako, a često se za slobodne dane, posebno kao što kada je slučaj da se spajaju sa vikendom, putuje.

Vremenska prognoza za Prvi maj

Nažalost, oni koji su namerili da budu u prirodu 1. i 2. maja, a možda i za vikend, neće imati lepo vreme, iako će biti prijatna temperatura.

Naime, nastavlja se period promenljivog vremena, ali uz postepeni porast temperature koja će se u periodu od 29. aprila do 2. maja kretati u intervalu od 19 do 24 stepeni. Subota će biti kišovita, uz pljuskove, takva će biti i nedelja, do večeri. Prvog dana maja  jutro ćemo dočekati uz kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, prvo u zapadnoj polovini Srbije, a tokom dana i u ostalim krajevima. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom povremeno se očekuju i u Beogradu. Nestabilno vreme obeležiće i drugi dan praznika.

A.K.

Foto: Pixabay / StockSnap