Da li poštujete novogodišnje odluke?

Da li poštujete novogodišnje odluke?

Stiglo nam je proleće, a to znači da smo već gotovo četiri meseca daleko od trenutka kada se slavila Nova godina. Isto toliko vremena smo daleko od novogodišnjih odluka, koje većina od nas, priznaćete, ima svakog decembra i početkom januara.

Međutim, koliko tih odluka poštujemo? Da li se već pridržavate onoga što ste rekli da ćete raditi ove godine? 

Neke od najčešćih odluka su:

- Ostaviti cigarete.

- Jesti manje brze hrane.

- Smanjiti konzumaciju slatkiša.

- Smršati.

- Pročitati 10 knjiga.

- Pronaći bolji posao.

- Svesti korišćenje društvenih mreža na minimum.

- Spavati minimum sedam sati dnevno.

- Posvetiti više vremena porodici.

- Izlaziti sa prijateljima češće.

Ako ste počeli da radite na svojim odlukama ili ste neke već i ispunili, svaka čast! A ukoliko niste, sledi nekoliko saveta kako da to učinite, jer do kraja godine ima još dosta, pa je vaš cilj dostižan.

Za početak, sebi postavljajte male ciljeve, jer ćete ih lako dostići. Ukoliko su veliki, onda ih podelite na manje i idite korak po korak. Organizujte celine, pa po mesecia i kvartalima pratite kako napredujete.

Obavezno zapišite svoje odluke i isplanirajte kako da dođete do cilja. Budite šro precizniji i razradite svaki detalj. Takođe, računajte i na neplanirane događaje koji se mogu desiti.

Ako vidite da vam je potrebna pomoć da dđete do cilja - potražite je. Okružite se ljudima koji vas podržavaju i podstiču.

Na primeru nekih od nabrojanih odluka najbolje je objasniti o čemu je reč. Na primer, želite da se bolje hranite ili da smršate. Oslušnite svoje telo, opredelite se za zdrave namirnice koje vam prijaju, napravite plan ishrane iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Merite svoje rezultate, korigujte ono što je potrebno i krećite se ka svom cilju. Slično je i sa više sna - odredite kada ležete i kada ustajete, i trudite se da to poštujete svakoga dana. Kada je reč o knjigama, napravite izazov - odaberite određeni broj knjiga i za svaku odvojite po jedan mesec.

Srećno!

A.K.

Foto: Pixabay / Fiete Becher