Kada je kineska Nova godina?

Kada je kineska Nova godina?

Kad je kineska Nova godina , na koji način se obeležava? Ovo su sve češća pitanja kod nas, pre svega jer je u Beogradu na Kalemegdanu obeležena kineska Nova godina. Kina kao jedna od najvećih i najlepših zemalja poslednjih godina sve više privlači turiste svojom lepotom i zanimljivom tradicijom.

 

kina nova godina

 

KINESKA NOVA GODINA

Kineska Nova godina se ove godine proslavlja 25 januara i svake godine je drugačiji datum. Kineska Nova godina je zapravo najveći i najvažniji tradicionalni praznik u Kini. Takođe se zove i lunarna Nova godina, a razlog tome je jer počinje prvog dana lunarnog meseca i završava se tačno 15 dan, kada počinje festival svetiljki. Obeležava se tako što se u vazduh puštaju crvene svetiljke.

Kinezi proslavom kineske Nove godine zapravo proslavljaju kraj zime i početak proleća, a sama proslava veoma podseža na karnevale sa Zapada. Kineska Nova godina se danas ne slavi samo u Kini već i u državama koje imaju veliki broj kineza kao što su Vijetnam, Nepal, Butan i Severna i Južna Koreja. To je period kada u ovim zemljama počinju godišnji odmori. Iako u zemljama kao što su Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland i Filipini kineska Nova godina nije deo tradicionalne kulture, oni je ipak proslavljaju.

 

kina nova godina

 


KAKO SE OBELEŽAVA KINESKA NOVA GODINA?

Kinezi danas kinesku Novu godinu proslavljaju na različite načine. Tog dana okuplja se porodica i međusobno se kupuju pokloni kao što su odeća, hrana, igračke itd. Cela porodica učestvuje tog dana u sređivanju kuće. Nakon toga, na sve prozore i vrata stavljaju se dekoracije u crvenoj boji koja označava zdravlje, sreću i blagostanje. Veče pred Novu godinu porodica zajedno večera, a za praznik se najčešće priprema svinjetina, piletina i pačetina, a kao poslastica voće. Pre nego što cela porodica pođe na spavanje pucaju svi petarde, a i poznato je da se u Kini često koristi pirotehnika.

Narednog jutra najmlađi ustaju da probude roditelje i požele im najlepše želje, a roditelji im na poklon daju novac koji je zavijen u crvenom papiru. Kinezi takođe veruju da se za kinesku Novu godinu treba pomiriti sa dragim osobama, zaboraviti na probleme i poželeti svima mir i radost. Kinezi vrlo uživaju u tradicionalnom plesu koji se pleše u različitim kostimima lavova i zmajeva u centru grada kada počne festival Proleća.