Kako ofarbati vaskršnja jaja na zanimljiv način?

Kako ofarbati vaskršnja jaja na zanimljiv način?

Uskoro stiže Vaskrs, a sa njim i jedan od najlepših običaja - farbanje vasrkšnjih jaja. Ona se na Veliki petak, a negde i na Veliki četvrtak,  farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Simbol je rađanja i pobede nad smrću.

Verujemo da se ovom prazniku mnogi raduju, jer kada prođu Nova godina i Božić, to je sledeći zaista radostan praznik.

Nekada su se jaja farbala prirodnim bojama, uz pomoć biljaka ili začina, kao što su ljuske od crnog luka, sok od cvekle, kurkuma, kafa, mirođija, spanać, vino i tako dalje.

Danas se često koriste boje iz kesice ili gel boje, ali sve je više onih domaćica koje biraju kreativne tehnike, koje omogućavaju da jaja izgledaju lepo i drugačije. 

Donosimo vam nekoliko ideja kako ofarbati vaskršnja jaja na zanimljiv način! 

 

Farbanje jaja pirinčem

Jaja skuvajte, izvadite iz vode i osušite. Potrebno je da budu topla, pa sve radite odmah po kuvanju.

U posudu sipajte oko dve kašike pirinča, a nikako ne treba da je napunite do vrha. Preko pirinča nakapajte gel boju i promešajte kako bi se pirinač obojio. Stavite jaje, poklopite i nežno "mućkajte". 

Za svaku boju koristite zasebnu posudu. Možete kombinovati i dve boje, prvo jaje ubacite u posudu sa jednom bojom, pa u posudu sa drugom bojom. 

 

Pastelne boje jaja

Za ovaj postupak potrebno je da koristite bela jaja, jer tamne ljuske ne mogu da poprime nežne pastelne nijanse. Kad se skuvaju, jaja izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohlade.

Pripremite nekoliko čaša i boje za kolače po ličnom izboru. U svaku čašu sipajte 200 ml vode, jednu kašiku sirćeta i jednu kašiku željene boje za kolače.  Izmešajte da se sve sve lepo sjedini, pa ubacite u svaku čašu sa bojom po jedno jaje. Držite dok ne dobijete željenu nijansu. Proveravajte povremenim vađenjem jajeta iz čaše pomoću kašike.

Kad ste dobili željene nijanse, izvadite jaja i ostavite da se potpuno osuše. 

 

Dekupaž jaja

Ako volite dekupaž tehniku, tvrdo skuvajte jaja i osušite ih. Iseckajte motive sa salveta, tako da budu u jednom sloju. 

Umutite belance i premažite jaja, pa potom postavite željeni motiv. Ostavite da se osuši, pa opet premažite. 

Jaja možete i obojati, pa onda lepiti salvete na njih.

A.K.

Foto: Pixabay / Couleur