Kako se slavi Nova godina u Švedskoj?

Kako se slavi Nova godina u Švedskoj?

Malme je grad u kome će u maju nastupati naša predstavnica Teya Dora na Evroviziji. Ona će izvesti 'Ramondu' u ovom švedskom gradu, trećem po veličini. Zbog toga smo se zainteresovali i za druga dešavanja pa tako i ono - kako se slavi Nova godina u Švedskoj. 

Ova zemlja je kraljevina, čiji je glavni grad Stokholm, koji je ujedno i najveći. Zemlja se graniči se sa Norveškom i Finskom, dok je mostom povezana sa Danskom. Ima gotovo 11 miliona stanovnika. 

 

Nova godina u Malmeu

Kada je reč o Malmeu, glavna novogodišnja dešavanja su na tri trga - Trgu Gustafa Adolfa, Velikom trgu i Malom trgu. Ovde posetioci uživaju u klizanju, izložbama, prodaji cvetnih aranžmana, hrane i pića. Kod zgrade opere tradicionalno se organizuje koncert klasične muzike. U klubovima se organizuju tematske žurke, a postoji opcija i za one koji vole opušteniju atmosferu. U pitanju je doček Nove godine u kuglani. U ovom gradu  ćete pronaći i srpski klub, gde je provod tradicionalno na naš način!

 

Nova godina u Stokholmu

Iako su dosta niske temperature, u Stokholmu se Nova godina dočekuje na ulicama uz prijatelje. Nazdravlja se uz čašu šampanjca, pod vatrometom. Kod kuće se sprema večera, karamelizovan luk i pomorandže. U prodavnici se traže jastog i ostrige. Obavezno se oblači nova, svečana garderoba. Naslovna fotografija prikazuje deo atmosfere iz ovog grada.

 

Haparanda i Tornio

Ako ste avanturisti, otputujte na samu granicu severoistočne Švedske i severozapadne Finske. Haparanda i Tornio su skandinavski gradići koji leže pored švedsko-finske reke koja deli dve zemlje i dve vremenske zone.

Ovde imate jedinstvenu priliku da za samo pet minuta pređete most i time promenite državu, ali i vremensku zonu.

Nova godina prvo dolazi u Tornio, pa je odličan predlog da prvo odete tamo na doček, a da se potom odvezete preko mosta Haparanda i uživati u još jednom odbrojavanju i spektakularnom vatrometu, samo sat vremena kasnije.

 

A.K.

Foto: Pixabay / Carry0815