Kako ukombinovati vino i grickalice?

Kako ukombinovati vino i grickalice?

Već je opšte poznati da kombinovanje hrane i vina omogućava da u potpunosti uživamo u jednom i drugom. Dobija se na punoći i potpunom doživljaju. Međutim, vrlo često grickamo nešto, dok pijemo alkohol, pa je tako i sa vinom. To nisu konkretna jela niti specijaliteti, nego su tu slaniši, pa čak i pice. Naravno, ovo nije ponuda koju će vam pružiti priliku da probate restoran, kao što je Magaza, ali i ovde postoje najbolje kombinacije, a mi vam predstavljamo neke!

Šta grickati uz belo vino?

Ovu kombinaciju ste možda i probali - belo vino i kokice. Šardone je pravi izbor, zbog svog krematog ukusa, sličnog puteru. Špansko vino Fino Sherry (seri) je izbor uz sorbet od zelenih jabuka, jer lepo pravi balans. Ovo je vino sa niskim procentom alkohola i ukusom badema. Možda će vam zvučati čudno, ali krofne se dealno slažu uz italijanski Moscato d'Asti. Slatki ukus voća, i gaziranost ovog vinaudvostručiće vaše uživanje u ovom tradicionalnom slatkišu. 

Šta grickati uz crveno vino?

Crvena vina će dobro da se slože uz konkretnije grickalice, kao što je pomfrit. Odaberite čuveni Mertlot, jer njegov ukus grožđa i naznaka slatkosti idealno ide uz ove mnogima omiljene grickalice, koje ne moraju samo da budu prilog mesu. Čorizo, odnosno najpoznatija španska kobasica savršeno se slaže uz vino koje stiže iz daleke Australije - Shiraz (sira ili širaz). Začin i slatkoća vina ovde su prava kombinacija, u kojoj ćete istinski uživati. Ako volite slatkiše u kojima se nalazi crveno voće, kombinujte takođe sa pomeutim širazom iz Australije. Ljubitelji meksičke hrane rado grickaju čips i gvakamole. Uz to bi trebalo da posluže Beaujolais Ggamay, vino koje dolazi iz istočne Francuske. Ima visoku kiselost i izrazitu aromu svežeg voća. Prava kombinacija za žurku!

Kako kombinovati picu i vino?

Pica (pizza) je sigurna jedna od omiljenih opcija za usput, odnosno brza hrana koju gotovo svi vole. Kako uz nju kombinovati vino? Možda se nekima bolje uklapa pivo ili neko gazirano piće, ali moguće je i upariti je sa ovim "pićem bogova". Na primer, havajska pica, koja sadrži ananas, idelano će se slagati uz rizling. Ako jedete one sa morskim plodovima, odaberite Pinot Gris (pino gri, sivi gri). Sa druge strane, Pino Noar (pino crni) ide odlično uz pečurke i kobasicu, kao i uz sir, dok uz picu sa nazivom Margarita treba popiti Cabernet sauvignon (kaberne sovinjon). Pica na kojoj ima mnogo salate najbolje se slaže uz Sauvignon blan (sovinjon blan). 

Šta sve još može da se kombinuje?

Takođe, ono što možete da kombinujete su suši i roze sa mehurićima, burger sa vinom iz Grčke, iz Santorinija, a najpoznatije je Assyrtiko. Ovo je belo vino, mineralno, koje osvežava i idealna je kombinacija za četo. Ako volite takose, možete ih kombinovati sa vinom Barbera d’Alba. Ovo vino potiče iz Italije, ima voćni i cvetni miris. 

Naravno, kada je neka posebna prilika, kao što je  Nova godina restoran vam sigurno ovo neće ponuditi na meniju, ali za vašu privatnu žurku ili jednostavno trenutke opuštanja, zašto da ne probate i ove kombinacije!

Prijatno i živeli! Uzdravlje! 

Foto: Pixabay / Gellinger