Najskuplja piva na svetu

Najskuplja piva na svetu

Ljubitelji piva, odnosno prave pivopije, neće žaliti novac kako bi okusili nešto što će obradovati njihovo nepce. Naravno, postoji razlika u limitu novca i koliko ko može da izdvoji. Na svetu postoje i oni kojima cena ništa ne znači, pa su najskuplja piva većinom za njih i namenjena. U svakom slučaju, ovako skupa piva sigurno nećete pronaći u kafeu Baraka, na primer, ali možda nekada i "naletite" na njih. Naravno, ako ne pripadate grupi veoma bogatih - vodite računa - možda se i zadužite.

Antarctic Nail Ale

Ovo pivo stiže iz daleke Australije, iz Perta. Na svetu postoji samo 30 boca, a cena im je 800 dolara na akukciji. Druga boca prodata je za 1850 dolara. Napravljeno je sa ledom i smatra se najčistijim pivom na svetu. 

End of History

Ovo pivo proizvedeno je u 12 primeraka i svaka flaša košta 765 dolara. Na cenu utiče nešto što mnogima i nije previše simpatično - ambalaža je napravljena od životinja. Da, od prepariranih životinja. Zec, sedam lasica i četiri veverice čine ambalažu unutar koje se nalaze flaše belgijskog piva. Definitivno za one sa jakim želucom!

Jacobsen Vintage No.1

Ako vam nije problem da potrošite 350 dolara za flašu piva, onda je ovo baš izbor. Na svetu postoji 600 ovih boca, sa 10,5% alkohola. Stari šest meseci u buradima od hrastovine.

Schorschbock 57

Sadrži neverovatnih 57% alkohola! Ima zadimljen ukus, koji podseća na suvo grožđe. Na svetu postoji samo 36 boca i svaka košta 275 dolara.

Space Barley

Space Barley je pivo koje nazivaju svemirskim. Napravljeno je od ječma koji je gajen u mikrogravitaciji. Proveo je pet meseci u svemirskoj stanici. Blagog je ukusa, a tamne boje. Cena ovog piva je 110 dolara.

Crown Ambassador Reserve

Ovo je najluksuznije pivo iz Australije. Stari tri meseca u hrastovim buradima. Ograničeno je na 7000 boca, koje su numerisane. Košta 94.99 dolara. Kao što vidimo, Australija je predvodnica kada je reč o skupim pivima. 

Utopias

Utopias pivo je nasjkuplje američko pivo i košta 150 dolara. Napravljeno je od javorovog sirupa i hmelja. Sadrži 27% alkohola. Stari neverovaznih 19 godina u buradima viskija, šerida, burbona i brednija. Upravo zato ima primese ovih žestokih pića. Ovo bi mogao da bude dobar izbor kada se slavi "na veliko," kao na primer kada je docek u pitanju. Sa druge strane, ovu dragocenost od pića možda bi trebalo konzumirati samo za posebne prilike.  

Sink the Bismarck

Ovo najjače pivo nas svetu trebalo bi piti u malim količinama. Zato ima šraf zatvarač. Stiže iz Škotske sa 41% alkohola. Cena mu je 85 dolara. Prednost je što pivopijama verovatno ne treba mnogo ispijenih flaša da bi osetile dejstvo. 

Tutankhamun Ale

Pivopije koje vole pivo iz Egipta imaju ovaj biser od 75 dolara po flaši. Radi se o piću koje je nastalo naučnim metodama, koje su želele da otkriju pivo iz prastarih vremena. Tako je ovaj recept star 3250 godina! Postoji samo 100 flaša, a prva je prodata za više od 7.000 dolara. 

Pabst Blue Ribbon 1844

Ovo pivo je napravljeno od nemačkog slada i karamele. Stari u buradima za viski. Veoma je popularno u Kini, jer je i oštro i slatko u isto vreme. Lagano je, gazirano, sa malo manje od 5% alkohola. Košta, naspram ovih pre njega, samo 44 dolara. 

Foto: Pixabay / Lernestorod