Kako zadržati preplanuli ten?

Kako zadržati preplanuli ten?

Kao da je Nova godina Beograd je uvek pun lepo obučenih devojaka, sa savršenim šminkom i frizurom. Leti se posebno ističe i njihov ten, iako je on uvek taman ili sa bronzanom notom i tokom cele godine, zahvaljujući solarijumu. Međutim, letnji ten je nešto posebno - u sebi nosi dašak vetra sa plaže, miris mora, toplinu sunca.

Zato i ne čudi što želimo što duže da ga zadržimo na koži!

Hidratacija

Preporuka je da posle svakog tuširanja dobro hidrirate kožu odgovarajućom kremom. Tako ćete sprečiti njeno isušivanje i perutanje. Naravno, potrebno je da unosite i mnogo tečnosti. Poseban savet je da tokom tuširanja ne koristiti vruću vodu, koja će isušiti kožu, nego umereno toplu.

Piling

Mrtve ćelije koje se nalaze na površini vaše kože mogu umanjiti njen sjaj, pa je bitno da ih redovno uklanjate pilingom. Bilo da je kupovni ili ste ga same pripremile, koža će vam biti zahvalna. Piling uradite sva ili tri puta tokom nedelje.

Avokado kao saveznik

Ulje avokada će vam pomoči da se preplanula boja zadržat na koži čak i do četiri nedelje duže. Nekoliko kapi ovog ulja lagano umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea i ostavite da deluje pola sata. Za znatno produženje veka osunčane puti svakog dana posle tuširanja nanesite ulje avokada na vlažnu kožu.

Jedite narandžasto i crveno

Preporuka je da za očuvanje tena jedete namirnice koje sadrže karotenoide. To su šargarepa, bobičasto voće, crvene jabuke. Unoseći voće i povrće sebi ćete obezbediti i vitamin C, kao i beta karoten, koji su takođe bitni za lepu kožu. Tako se možete poslužiti i paprika, paradajz, kajsije, breksve, dinje. Za grikanje su dobre i semenke, kao i cvekla.

Ne depilirajte se voskom

Depilacija voskom se ne preporučuje, jer se osim dlačica skida i tanki površinski sloj kože i tako uklanja preplanula boja. Umesto voska opredelite se za penu za brijanje i brijač ili aparat za depilaciju. Takođe, izbegavajte i jake kreme za depilaciju koje sadrže voćne kiseline, glikolnu i salicilnu kiselinu jer one skidaju boju.

Foto: Pixabay / adamkontor