Počinje Evrobasket - da li je Srbija favorit?

Počinje Evrobasket - da li je Srbija favorit?

Evropsko prvenstvo u košarci počinje 1. septembra, a svi ljubitelji ovog sporta raduju se velikom broju utakmica koje slede. Poneseni pobedom Srbije protiv Grčke i Turske, u kvalifikacijama za Svetksko prvenstvo, naši navijači očekuju mnogo.

A kako i ne bi kada je FIBA objavila novi i poslednji ranking favorita za osvajanje zlatne medalje na predstojećem šampionatu. Prema njima, Srbija ima najveće šanse da postane šampion Evrope.

Kao da je Nova godina Beograd će slaviti ukolko naši "donesu zlato što se zlati"!

Posle Srbije favorit je Slovenija, a potom Grčka, Litvanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija.

Drgačije smatraju evropski novinari, koji najveće šanse daju Francuzima i Slovencima, na drugom mestu se nalazi Grci, dok su Srbi četvrti. Slede Litvanci i Španci.

Glasalo se i za MVP-ja. Većina veruje da će ti biti Luka Dončić, potom Janis Adetokumbo, a na trećem mestu Nikola Jokić.

Kao najbolji selektor viđen je grčki Dimitris Itudis, potom naš Svetislav Pešić, a kao treći slovenački Aleksandar Sekulić.

Mediji su javljali da su karte planule već krajem juna, kada ih je prodato više od 150.000. Kao razlog je naveden dolazak pomenutih zvezda NBA - Jokića, Dončića i Adetokumboa.

Podsetimo, orlovi će igrati u grupi D u Pragu sa selekcijama Holandije, Finske, Poljske, Češke i Izraela. Takmičenje će trajati do 18. septembra. Grupna faza se igra u Tbilisiju, Milanu, Kelnu i Pragu, a završnica u Berlinu.

Evropsko prvenstvo u košarci za muškarce prvobitno je trebalo da se održi u septembru prošle godine, ali je odloženo zbog pandemije, a zatim i zbog pomeranja termina Olimpijskih igara.

Na prvenstvu će učestvovati 24 reprezentacije koje će biti raspoređene u četiri grupe sa po šest ekipa. Prve četiri reprezentacije iz svake grupe odlaze direktno u finalnu rundu u Berlinu, koja počinje 10. septembra.

Kada igramo na Evrobasketu?

Ovo je raspored utakmica Srbije:


2. septembar Izrael – Finska 14.00

2. septembar Poljska – Češka 17.30

2. septembar Srbija – Holandija 21.00

3. septembar Finska – Poljska 14.00

3. septembar Češka – Srbija 17.30

3. septembar Holandija – Izrael 21.00

5. septembar Poljska – Izrael 14.00

5. septembar Češka – Holandija 17.30

5. septembar Srbija – Finska 21.00

6. septembar Holandija – Poljska 14.00

6. septembar Finska – Češka 17.30

6. septembar Izrael – Srbija 21.00

8. septembar Finska – Holandija 14.00

8. septembar Češka – Izrael 17.30

8. septembar Srbija – Poljska 21.00

 

A.K.

Foto: kss.rs/ FIBA