Pet najskupljih šampanjaca

Pet najskupljih šampanjaca

Šampanjac, čuveno piće sa mehurićima, neizstavan je deo dešavanja kada je Nova godina, ali kada su i venčanja, proslave sportskih uspeha, rođendani. Kupujemo ih najčešće u prodavnicama široke potrošnje, podrumima pića, ređe u specijalizovanim prodavnicama za vino i često ne marimo mnogo za njihov kvalitet. Bitno je da penuša i da se čuje poznati zvuk čepa koji leti u vazduh!

Međutim, na svetu postoje i oni koji su spremni da plate mnogo za samo jednu bocu šampanjca. Da li zato što im je omiljen ili je sve stvar prestiža, znaju samo oni. Možda nikada nećete biti u prilici da probate neko od ovih pića, ali svakako nije na odmet da imate informaciju, ukoliko se ipak nađete u ovoj situaciji.

Pet najskupljih šampanjaca

Listu od pet najskupljih šampanjaca na svetu, koju smo ovom prilikom izdvojili,  čine: The Champagne Cristal Brut 1990, Krug 1928, Dom Perignon White Gold Jeroboam, Pernod Ricard Perrier Jouet, Shipwrecked 1907 Heidseick.

The Champagne Cristal Brut 1990

Ovaj šampanjac nalazi se na petom mestu, sa cenom od 17.625 dolara. Poznat je i pod nazivom Methuselah. Njegova proizvodnja je ograničena, pa je zadržao svoju ekskluzivnost, a samim tim ima i ovu cenu.

Krug 1928

Krug 1928 nalazi se na poziciji četiri i sa svojim nežnim ukusom košta 21.000 dolara. Nastaje od nekoliko sorti grožđa i to sa različitih područja širom planete. Dizajn boce je osmišljen davne 1938. godine, što sigurno posebno doprinosi ceni.

Dom Perignon White Gold Jeroboam

Treći po ceni je Dom Perignon White Gold Jeroboam koji se može kupiti za 40.000 dolara. Veoma je skup, jer mu je posvećena posebna pažnja. Poznavaoci kažu da se u ovaj ukus možete zaljubiti "na prvi gutljaj".

Pernod Ricard Perrier Jouet

Cena ovog šampanjca je visokih 50.000 dolara. Prodaje se u pakovanju od 12 boca. Veoma je egzotičnog ukusa i odlično se slaže sa mnogim gastronomskim specijalitetima, pa u njemu posebno uživaju gurmani. Senzacionalan je toliko da je popularan širom sveta.

Shipwrecked 1907 Heidseick

Najskuplji na ovoj listi je Shipwrecked 1907 Heidseick koji košta 275.000 dolara! Tajna je u priči koja se stvorila oko njega. Veruje se da je pao na dno okeana, sa broda koji ga je prevozio. Otkriven je 1997. godine, a zbog njegove dragocenosti, mnogi su spremni da plate ovu visoku cenu.

Osim pomenutih, u skupe šampanjce spadaju i Perrier- Jouet Champagne i The Krug Clos d’Ambonnay. Prvi košta oko 6.500 dolara, a drugi "samo" 3.500 dolara.

Koji su šampanjci dobri, a pristupačni?

Naravno, čak se ni za najelitniji doček neće desiti da vam posluže preskupu bocu šampanjca. Ono što svakako sebi možete da priuštite jeste uživanje u ovom piću, koje je po cenama dostupno, a koje ne manjka ni kvalitetom.

Tako se možete opredeliti za Trijumf, prvi srpski šampanjac, koji je proizveden pre devet godina. Ovo je ekstra suvo penušavo vino koje košta 15,25 dolara, odnosno 13 evra. Stiže iz vinarije Aleksandrović, iz Oplenačkog vinogorja. Ako volite miris naradnže i jabuke, u ovom šampanjcu ćete istinski uživati.

Tu je i Astoria Prosecco Fashion Victim suvi šampanjac, poreklom iz Italije sa cenom od samo 920 dinara i Astoria Prosecco Arzana Cartizze, koji košta 2.530 dinara.

Čak se i u velikim marketima mogu pronaći šampanjci i penušavci po cenama od oko 400 dinara, pa do 2.000 dinara. Naravno, ima i onih skupljih, čija je cena preko 20.000 dinara. 

Foto: Pixabay / nastya_gepp