Šta bi trebalo da pokažete strancima u Beogradu?

Šta bi trebalo da pokažete strancima u Beogradu?

Kada je Nova godina Beograd preplave stranci. Tim povodom ih je ovog januara, odnosno krajem decemba bilo 40.000. Najviše ih je stiglo iz Turske, a potom iz Kine. Naravno, komšije iz zemalja okruženja su uvek prisutne. Međutim, stranaca ima i tokom cele godine, i to iz različitih delova sveta. Neki od njih imaju domaćine, dok se neki sami upuste u avanturu upoznavanja našeg glavnog grada, kao i drugih većih gradova, poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, ali i mnogih drugih kutaka naše lepe zemlje.

Ukoliko budete u prilici da upoznate nekog od gostiju i želite da mu skrenete pažnju na ono što nudi Beograd, ne zaboravite na tri osnovne stvari. Mada, teško je i poverovati da ćete bar dve od tri zaboraviti!

 

Poseta muzejima

 

Kako da kvalitetno provedete dan u Beogradu? Tako što ćete otići u muzej! Upravo bi zbog toga trebalo ovde da povedete i strance. Osim što će naučiti mnogo toga o našoj istoriji, tradiciji, kulturi, znamenitim ličnostima i naučnicima, poneće sa sobom lepe utiske, koji su u mnogo slučajeva narušeni svetskom negativnom propagandom.

Za početak posetite Istorijski muzej, koji je za više od 50 godina svog rada prikupio veliki broj predmeta, koji su od značaja za istoriju Srbije i Srba. Jedna od izložbi na koju bi posebno trebalo obratiti pažnju jeste „Kraj Velikog rata 1917-1918“.

Ukoliko želite da se vaš gost bliže upozna sa Beogradom, od 17. aprila će biti dostupna izložba „Stvaranje modernog Beograda“ u Muzeju grada Beograda.

Za ljubitelje sporta, tu su muzeji naša dva najveća fudbalska kluba, Crvene Zvezde i Partizana, dok će se oni koji vole nauku obradovati Muzeju Nikole Tesle. Tu su i Vojni muzej, kao i Muzej srpske pravoslavne crkve, za one koji žele da se upoznaju sa našom verom.

 

Domaća hrana

 

Naravno, da li bi iko propustio da odvede stranca na ćevape, pljeskavicu, sarmu, pasulj prebranac... To bi zaista bila velika greška. Ono što bi trebalo da vodite računa jeste da restoran u koji vodite goste zaista autentičan i da diše domaćinskom atmosferom. Stranci većinom nisu zainteresovani za nešto što su već videli, nego žele da osete duh mesta u kome borave, kao i da upoznaju navike domaćeg stanovništa. Naravno, možete ih odvesti i u neki moderniji ambijent, ali ne pre nego što dožive traducionalne restorane i kafane, sa etno motivima, posudama od pečene gline, dekorisanim fraklićima za rakiju i tako dalje. Naravno, osim ambijenta važno je da je hrana kvalitetna, a posebno će biti plus ako stiže iz domaće proizvodnje, sa sela. Cilj je da turisti ostane ukus Srbije u ustima, čak i kada napusti našu zemlju.

Uz dobru hranu ne zaboravite i domaću rakiju, naučite ih kako se pije i kako se u njoj uživa. Odaberite i dobra vina, domaća piva, likere, sve ono što će im doživljaj upotpuniti.

 

Provod

 

Ovo je jedna od stavki koju je zaista nemoguće izostaviti. Belgrade night life je nešto o čemu su slušali i zato im morate pružiti to iskustvo. Da li ćete odabrati bar, nakon koga ćete nastaviti u nekom klubu ili ćete veče početi i završiti u kafani, zaista nie toliko važno. Ono što je presudno jeste da odaberete najbolje mesto gde će moći da dožive sve o čemu su im govorili. Takođe, leto je vreme kada bi trebalo da im pokažete bar jedan splav, jer je provod na reci takođe sinonim za Beograd. Ovog leta to mogu da budu splav Bajkasplav Konzulat Waterfront. Bilo bi dobro da ih povedete na domaću muziku bar jednom, da bi mogli da sagledaju kako se omladina, a i oni malo stariji, provode. Strana muzika je internacionalna, pa je doživljaj sigurno sličan. Pošto je gotovo sigurno da će se preterati sa alhkoholom, vodite računa da naučite svog gosta za šta služi rasol i sok od paradajza, kako sutra ne biste imali mnogo brige!

 

Foto: Pixabay / ArvidO