Šta znači 'prestupna' godina?

Šta znači 'prestupna' godina?

Stigla nam je nova godina! Proveli smo se fantastično! Kada je u pitanju Nova godina Beograd je sigurno bio prestonica zabave, a verujemo da će tako biti i krajem ove 2024. godine, koja je prestupna.

Šta to zapravo znači?

Jednostavno - ona umesto  365 ima 366 dana. Naime, februar je produžen za jedan dan i ima 29 dana. Tako da oni koji su tada rođeni konačno mogu da svale rođendan onda kada on stvarno i jeste! Inače, u svetu trenutno ima četiri miliona ljudi koji su rođeni na ovaj dan, pa svoj rođendan mogu da slave 28. februara ili 1. marta, kada nije prestupna godina. U Ginisovoj knjizi rekorda upisana je porodica Kijou iz Irske koja ima čak tri generacije dece rođene na isti dan.

Ove godine 29. februar pada u četvrtak.

Februar je odabran još u vreme reforme kalendara koju je usvojio Julije Cezar u starom Rimu. On je uveo julijanski kalendar, koji je imao prestupnu godinu, da bi se kalendarska godina uskladila sa solarnim kalendarom. Takođe, prvi koji su dodavali po jedan dan na svake četiri godine bili su Egipćani.

Prestupne godine, dakle, dolaze na svake četiri. Pre ove je bila 2020, a sledeća će biti 2028. godina.

Da ih nema, godišnja doba bi se javljala u različitim mesecima. Tako bi, tokom perioda od oko 700 godina, leto na severnoj hemisferi bilo u decembru umesto u junu.

Postoje mnogi običaji u vezi sa prestupnog godinom, širom sveta. Tako, na primer, na ovaj dan žene u Irskoj prose muškarce. S druge strane, mnogi veruju da prestupna godina nije pogodna za brakove.

U mnogim zemljama prestupni dan se smatra baksuznim. U Rusiji veruju da prestupna godina donosi veoma nepovoljne vremenske uslove i da tokom ove godine postoji veći rizik od smrti u celom svetu.

Veruje se da su deca koja su rođena na ovaj dan veoma kreativna i da poseduju određene talente, kao i da su vrlo jedinstvena, obdarena "šestim čulom". U Irskoj bebe rođene na ovaj dan dobijaju na poklon 100 funti. Za sada su zabeležena samo dva slučaja gde su dve žene - jedna u Norveškoj ijedna u Americi, rodile po troje dece baš na ovaj dan.

A.K.

Foto: Pixabay / Elena Mozhvilo