Viski - voda života

Viski - voda života

Viski je zasigurno jedno od najpopularnijih pića kada se izlazi u grad. Mnogi ga piju kako bi pokazali svoj status, ne znajući da je viski zapravo piće čije je drevo ime "voda života". Pravi ljubitelji ovog pića zameriće vam kada ga mešate sa sokovima, kao što je Coca Cola (Koka Kola). Ovo je vrlo često kombinacija u klubovima, kao što je klub Komitet. Naravo, viski se pije i na splavovima, kao što su Bajka i Konzulat Waterfront. To je poseban "greh" kada se radi o izuzetno kvalitetnom i starom viskiju. Ako ne znate mnogo o ovom piću, vreme je da naučite osnove.

Kako nastaje viski?

Viski se dobija destilacijom žitarica. Čuva se u buradima koja su napravljena od hrasta. Viski se razlikuje u odnosu na to od kojih se žitarica pravi. Najviše su u upotrebi ječam, raž, ovas, kukuruz i pšenica. Često se ova žita i mešaju.

Zrna prvo stoje u vodi, dok ne proklijaju. Potom se suše na uglju, a zatim se obavlja fermentacija u običnoj vodi. Nova destilacija se obavlja bakarnim cilindrima. Tada se koristi i kvasac, a ceo proces traje oko 60 sati. Kvasac pretvara šećer u alkohol. Ovakva destilacija se obavlja još dva puta. Poslednja destilacija je veoma spora i naziva se kap po kap. Kada se proces završi, viski se preliva u burad koja imaju široko dno. Zapremina bi trebalo da bude oko 2.300 litara. Viski ovde stoji, odnosno sazreva najmanje dve godine. 

Koji viski je najbolji?

Najbolji majstori ovog pića su Škoti i Irci, ali i Amerikanci iz SAD.

Škotski viski ili scotch destiluje se najmanje dva ili tri puta. Sazreva tri godine u hrastovom buretu. Deli se na malt viski, grain i blended. Malt je viski od ječma. Svaki nosi naziv svoje destilerije. Ako ste negde videli single malt, znači da je iz jedne destilerije, ali nekoliko buradi. Vatted malt znači da je iz više destilerija. Grain nastaje kada ječam tokom destilacije postigne veoma niske temperature i kuva se pod pritiskom. Nikad se ne flašira samostalno. Blended, kako sam naziv kaže, nastaje mešavinom dve vrste viskija. Najpoznatiji su baš ovi. Kada je nova godina Beograd je pun ovih boca. Reč je naravno o Ballantine’s etiketi. Proizvodnja je započela davne 1827. godine. Druga veoma poznata etiketa je Chivas, koji je počeo da se proizvodi 1901. godine. Ovo je premium viski i nalazi se na drugom mestu po broju prodatih boca. Single malt viski koji je proglašen najboljim u novije vreme jeste Ardbeg Uigeadail, koji je počeo da se proizvodi 2003. godine. 

Irski viski je za one koji vole pitka i meka pića. Pravi se od mešavine ječma. Mora da odleži tri godine u buretu. Najpoznajtija etiketa je Jameson. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u destileriji Midleton proizvode četiri od pet glavnih marki irskog viskija. Ovaj viski je specifičan i po tome što se ječam ne suši pomoću uglja, pa nema karakterističnu aromu.

Američki viski poznajemo kao straight. Najpoznatiji je burbon, koji se proizvodi u državi Kintaki. Ovaj viski odležava minimalno dve godine i sadrži 51% kukuruza. Ima oko 8% ječma, ali i pirinač. On daje posebnu notu ovom piću.  Jim Beam je najpoznatiji burbon, koji ima tradiciju dugu 200 godina. 

Foto:Pixabay / Daria-Yakovleva